Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Trustpay

Úvod » Predaj ukončený » Zelená káva zrnková SANTOS 200g - BIO


        

Zelená káva zrnková SANTOS 200g - BIO

Predaj ukončený

skladom

 

Číslo produktu: 1098
Výrobca: SANTOS
naša cena bez DPH: 3,67 € (99,00 Kč)
naša cena s DPH (20 %):
4,40 € (118,80 Kč)

Jedná sa o čistú plantážnu arabiku Santos z Brazílie veľmi dobrej kvality, ktorá nie je upražená. Zelená káva je v poslednej dobe veľmi populárny a internet je plný skutočných i (možno) domnelých dobrých vlastností nepražených zŕn. Pravdou je, že pražením sa v potravinách všeobecne znižuje obsah niektorých prospešných látok, napríklad antioxidantov. Pražením tiež vznikajú látky nepriaznivé. A je tiež faktom, že čím je káva viac upražená, tým menej spoznáme po chuti jej prirodzený charakter - chuť sa stáva unifikovaná. Všeobecne sa pre kávu horšej kvality hodí práve praženie za vyšších teplôt a snáď preto je dnes toľko káv pražený na vysoký stupeň. Zelenú kávu si teda môžeme dopriať ako ako odvar bez praženia, tak si ju upražiť podľa vlastnej chuti. Verte, že ak vo Vás drieme objaviteľský duch, je domáce praženie kávy veľká zábava.


HMOTNOSŤ: 200 g

KRAJINA PÔVODU: Brazília

POUŽITIE: Odvar zo zelenej kávy: je vhodný ako pre tých , ktorí sa rozhodli vyskúšať popisované priaznivé účinky zelenej kávy , tak pre tých , ktorí si chcú dopriať povzbudzujúce účinky kávy bez konzumácie látok vzniknutých pri pražení . Príprava je jednoduchá - 2 lyžice zelenej zrnkovej kávy zalejeme v hrnci 200 ml vody , privedieme k varu a varíme cca 10 minút . Po čiastočnom vychladnutí môžeme obsah rozmixovať ponorným mixérom . Po vychladnutí precedíme cez sitko a popíjame počas dňa . Zelená káva obsahuje kofeín ( jeho obsah naopak pražením klesá ) , a preto nie je nápoj vhodný pre deti , tehotné a dojčiace ženy a pre tých , ktorým kofeín nerobí dobre . Zelenú kávu môžeme vopred na niekoľko hodín namočiť do vody a rozmixovať pred varením . Pretože sú však nepražené kávové zrná veľmi tvrdé , neodporúčame použitie bežného kávového mlynčeka , ktorý by sa ich mletím mohol poškodiť . Pozor - od odvaru zo zelenej kávy neočakávajte kávovú chuť . A to ani vzdialene . Chuť skôr pripomína trávu , a ak Vám vadí , môžeme dochutiť napríklad sirupom z agáve či medom .

Domáce praženie kávy je ideálne riešenie pre milovníkov čerstvej kávy upraženej na preferovaný stupeň praženia . Ak sa do domáceho praženia zamilujete , môžete zainvestovať do prístroja na praženie kávy , vďaka ktorému odpadne väčšina práce s pražením a káva bude upražená rovnomerne. Zo začiatku je však možné lepšie vyskúšať obyčajnú panvičku alebo teplovzdušnú rúru . Pri pražení na panvičke je ideálna liatinová panvica , alebo iná masívna panvica , ktorá dobre drží teplo . Teplotu nastavíme na strednú hodnotu ( toto platí pre prvé praženie , časom "" sa vychytá "" to správne nastavenie pre Váš sporák ) , rozohrejeme a nasypeme na ňu kávu . Káva pri pražení uvoľňuje veľké množstvo dymu , preto zapneme digestor alebo otvoríme okno . Ak máme požiarny hlásič , vypneme ho ( toto nie je humorná nadsázka , ? ) . Kávu čas od času premiešame a hneď ako začne káva dymiť či meniť farbu , miešame častejšie . Po určitej dobe ( nemala by byť dlhšia ako 5 - 7 minút ) začujeme prvé praskanie ( ako u popkornu ) . Po tomto prvom praskaní môžeme kedykoľvek s pražením prestať záleží na nás , aký stupeň praženia preferujeme . Počas praženia sa mení ako farba kávy , tak jej vôňa ( nečakajme však typickú vôňu upraženej kávy , tá sa dostaví až nejakú dobu po vychladnutí ) a poznanie toho pravého okamihu , kedy s pražením prestať , je otázkou praxe. Preto pražíme prvé várky malé , vedecké mysli si môžu zapisovať teploty a časy praženia . Toto má však zmysel len pre kávu jedného druhu - každá káva je iná a má iný obsah vody , celulózy a ďalších látok ovplyvňujúcich postup praženia . Pražíme ak ďalej po prvom praskaní , káva tmavne môžeme počuť druhé praskanie Teraz začína byť káva silne upražená, do určitej chvíle síce prichádza o svoj pôvodný charakter , ale má po uvarení stále výraznú chuť , ktorú niektorí ľudia milujú ( Starbucks ) . Ak pražíme ďalej , prichádza káva o túto chuť a poskytuje nápoj síce výraznej farby , ale nevýraznej chuti . Či už prestaneme pražiť v akejkoľvek fáze , je dôležité , čo s kávou urobíme hneď po upražení . Kávové zrnko tvorí pekne izolovaný systém , ktorý pomaly chladne . Takže aj keď vypneme sporák , káva sa stále praží . Je preto nutné rýchlo odobrať teplo - ideálne je kovové sitko , alebo ešte lepšie , nadstavec na varenie špagiet do hrnca . Nasypeme tam kávu a trasieme s ňou niekoľko minút sem a tam aby rýchlejšie vychladla . Zároveň vyletujú šupky , ktoré sa pri pražení oddelili od zŕn . Kávu necháme v sitku alebo v nadstavci na špagety vychladnúť , presypeme do sklenenej dózy ( či iného vzduchotesného obalu ) , ale nezatvárame ! Káva si musí nejakú dobu vydýchať , a preto ju uzavrieme najskôr za 10 hodín . Môžeme ju priebežne oňuchávať a zisťovať, ako sa krásne mení jej aróma . Čo sa týka ideálnej doby zretia upraženej kávy , tak tu máte opäť priestor pre experimentovanie . Zdroje sa rozchádzajú od 4 hodín ( čo je skutočne veľmi krátka doba ) až po 6 dní . Vyskúšajte , ako dlho po upražení chutí káva najlepšie Vám ( toto sa opäť môže líšiť pre zrná z rôznych zdrojov ) . Nám sa zdá ideálne druhý až tretí deň po upražení . Káva vydrží čerstvá jeden týždeň , čo je však opäť údaj iba orientačný , ktorý si iste v praxi overíte .

Domáce praženie kávy v rúre je vhodné pre majiteľa kvalitných teplovzdušných rúr . Do rúry vložíme plech , zvolíme ohrev horúcim vzduchom a teplotu 250 ° C ( toto je opäť orientačný údaj , ktorý sa môže meniť podľa typu rúry ) . Do horúcej rúry nasypeme na plech rovnomerne kávu v jednej vrstve , rúru zavrieme a pražíme na požadovaný stupeň praženia tak , ako bolo popísané u praženia na panvičke . Kávu môžeme čas od času premiešať , ale nesmieme nechať rúru otvorenú príliš dlho . Pozor , z rúry sa po otvorení veľa dymí, takže odporúčame pražiť pri otvorenom okne . Po ukončení praženia postupujeme rovnako ako pri pražení na panvici .

Ďalšie spôsoby praženia zahŕňajú ručné prístroje na praženie na platni po babičke , prístroj na výrobu popkornu , praženie na otvorenom ohni - fantázii sa medze nekladú .

NÁZOV A SKLADOVANIE : Káva zrnková nepražené . Skladujte v chlade a suchu .

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.