Pre základnú funkčnosť, spríjemnenie používania webu, analytické účely a v prípade udelenia súhlasu aj na účely cielenia reklamy využívame súbory cookies. Nastavenie vlastných preferencií cookies môžete kedykoľvek upraviť odkazom v spodnej časti stránok.

Trustpay

Úvod » Predaj ukončený » Pšeno 500g - BIO


        

Pšeno 500g - BIO

Predaj ukončený

skladom

 

Číslo produktu: 1134
Výrobca: BIOLIENKA
naša cena bez DPH: 1,50 € (40,50 Kč)
naša cena s DPH (20 %):
1,80 € (48,60 Kč)

Pšeno je vlastne lúpané proso siate, úžasným všestranným pokrmom.

Či ako príloha (trebárs k paradajkovej omáčke), závarka do polievky, ako kaša (pridáme viac vody), základ šalátov (trebárs namiesto kuskusu), náplňou, fašírok a sladkých nákypov, alebo vyprážané so zeleninou a mäsom v ázijskom štýle, pšeno nesklame. Populárne pšenové guličky získame ""zlepením"" vareného pšena, medu, kokosu, trošky vody a hrozienok dohromady v pomere, ktorý nám chuťovo vyhovuje. Môžeme pridať aj kokosové mlieko, kúsok masla, kakao, miesto kokosu oriešky a podobne. Zo zmesi tvoríme gule, ktoré obalíme v kokose či orieškoch a necháme vychladnúť. Je nutné pšeno premývať?: Väčšina slovenských návodov na prípravu volá po preplachovaní pšena horúcou vodou, kým anglosaské zdroje hovoria: pšeno maximálne prepláchnite studenou vodou. Pátrali sme preto, či je skutočne nutné pšeno pred varením spariť. Pšeno je vhodné pred varením preplachovať studenou vodou, kým z pšena neodteká číra voda . Nie je však nutné ich spariť, ak nám nevadí ľahučko pálčivá chuť. Nejedná sa o horkosť, ale podobnú chuť, ktorá nám v krku zostáva po mladom olivovom oleji. Túto chuť spôsobujú látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú na povrchu pšena a chuť nie je po prepláchnutí studenou vodou príliš výrazná. Sparením pšena sa jej zbavíme prakticky úplne. Hovoríme tu však o čerstvom pšene. Problém pšena je, že pomerne rýchlo žltne. Je teda žiaduce ho čo najskôr po zakúpení spotrebovať a zbytočne neskladovať. Žlknúce pšeno spoznáme podľa toho, že horkne. Sparením horúcou vodou sa horkosti síce zbavíme, ale lepším riešením je konzumovať len čerstvé pšeno, ktoré ma ešte ďaleko do konca minimálnej trvanlivosti. Keď už neskonzumujeme celý sáčok naraz, môžeme pšeno uložiť dobre zabalené v chladničke - rozhodne mu to neuškodí. Takže záver znie: Prepláchnutie studenou vodou stačí, ak je pšeno čerstvé a nevadí nám ľahko pálčivá chuť, horúcou vodou preplachujeme, ak nám táto chuť vadí. A staré pšeno radšej rovno vyhodíme do koša!

HMOTNOSŤ: 500 g

KRAJINA PÔVODU: Čína

PRÍPRAVA: Pšeno trikrát sparíme horúcou vodou, prepláchneme studenou vodou a varíme v pomere 1:1,8 (pšeno : voda) na miernom ohni, kým sa voda nevstrebe (cca 15 minút).

100 g obsahuje v priemere:

Energia: 1582 kJ / 378 kcal

Bielkoviny: 11 g

Sacharidy: 73 g

Tuky: 4 g

NÁZORY A OTÁZKY NÁVŠTEVNÍKOV

Nebol zatiaľ pridaný žiadny názor. Pridajte svoj názor alebo dotaz ako prvý.